Světová banka dnes uzavře nominace na nového šéfa

23.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Členské země Světové banky dnes mají poslední možnost nominovat kandidáty na nového šéfa této instituce. Spojené státy, které tento post tradičně ovládají, zatím svého kandidáta nejmenovaly. V poslední době roste tlak na to, aby se do čela banky postavil zástupce rozvíjejících se zemí.

 

Konečný termín pro nominace vyprší ve 23:00 SEČ. Po uzávěrce vybere rada banky tři kandidáty, kteří postoupí do dalšího kola. Konečné rozhodnutí by podle agentury Reuters mělo padnout do pololetního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, které se uskuteční 21. dubna.

Vítěz výběrového řízení nahradí v čele banky Roberta Zoellicka (58), který minulý měsíc oznámil, že se nebude ucházet o další funkční období. Zoellick stojí v čele Světové banky od 1. července 2007. Funkční období mu tedy vyprší na konci června.

Angola, Nigérie a Jihoafrická republika dnes na post šéfa banky nominovaly společného kandidáta, kterým je nigerijská ministryně financí Ngozi Okonjo-Iwealaová. V souvislosti s kandidaturou Spojených států je podle internetového serveru BBC zmiňován například bývalý poradce Bílého domu Larry Summers.

Světová banka poskytuje rozvojovou pomoc chudším zemím světa a podle zvyklostí ji vede Američan, zatímco na řízení sesterského Mezinárodního měnového fondu má od založení těchto institucí v závěru druhé světové války nepsaný nárok Evropan. Loni po náhlém odstoupení francouzského šéfa MMF Dominiqua Strausse-Kahna se však o tuto funkci díky aktivitě velkých rozvojových zemí strhl nevídaný souboj, třebaže v něm podle očekávání vyhrála Francouzka Christine Lagardeová.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK