CaixaBank a Banca Civica vytvoří největší banku ve Španělsku

27.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 27. března (ČTK) - Španělská banka CaixaBank převezme menšího konkurenta Banca Civica za zhruba jednu miliardu eur (24,6 miliardy Kč) formou výměny akcií. Spojením vznikne největší banka ve Španělsku podle majetku, oznámila dnes CaixaBank.

Nově vzniklá banka bude mít majetek 342 miliard eur. Překoná tak i domácí banky Santander a BBVA. Nová skupina by rovněž měla bez problémů splnit nové kapitálové požadavky španělské vlády.

Dohodu schválila představenstva obou bank v noci na dnešek a hlasovat o ní musí ještě akcionáři. Dokončena by měla být ve třetím čtvrtletí. Akcionáři Banca Civica obdrží za osm svých akcií pět akcií CaixaBank. Ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií to představuje ztrátu 11 procent. V pondělí se s akciemi bank neobchodovalo.

Banca Civica vznikla před necelými dvěma lety spojením čtyř problémových spořitelen, zvaných cajas. Španělské cajas měly vysoké napojení na problémový realitní sektor a investoři je považovali za slabé místo ekonomiky a báli se jejich případné záchrany ze strany státu. Jejich záchrana by zřejmě donutila Španělsko požádat o pomoc podobné té, jakou získalo Řecko, Irsko či Portugalsko. CaixaBank je kontrolována katalánskou finanční skupinou La Caixa a před svojí transformací byla největší spořitelnou v zemi podle počtu poboček.

Nová španělská vláda chce snížit počet úvěrových ústavů na zhruba deset z více než 40 před ekonomickou krizí. Nejnovější fúze zhoršuje šanci, že se podaří najít partnera firmu Bankia, která vznikla spojením sedmi spořitelen. Bankia má silné napojení na realitní sektor a je považována za systémovou banku, která by v případě problémů se ztrátami z investic do realit mohla stáhnout dolů další věřitele, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK