Letošní splátku kongresového centra uhradí ministerstvo financí

27.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Letošní splátku zadluženého Kongresového centra centra (KCP) uhradí ministerstvo financí. Vyplývá to z materiálu, který dnes projednala rada hlavního města. ČTK to řekl radní Václav Novotný (TOP 09). KCP by mělo do 16. dubna uhradit asi 3,15 milionu eur (77,36 milionu korun). Ministerstvo, které má na majetku KCP zástavu, by pak částku po KCP vymáhalo.

"Platbu úrokového kuponu uhradí ministerstvo financí z titulu ručitele přímo na účet věřitele jako realizaci státní záruky," uvedl v dopise, který byl součástí materiálu pro jednání rady, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Po úhradě Kongresové centrum Praha písemně uzná svůj závazek vůči ministerstvu financí a navrhne, v jakém termínu svůj závazek vyrovná," dodává ministr v dopise.

A.s. KCP se zadlužila kvůli opravě budovy před zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. Zhruba polovinu ze čtyřmiliardové půjčky samo splatilo.

KCP loni podle firemní databáze Prodata prohloubilo ztrátu na 94 milionů korun při výnosech 462 milionů kourn. Předloni činil propad 12,5 milionu při výnosech 433 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK