AČCKA: Čtvrteční stávka ve Španělsku postihne 500 českých turistů

27.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Čtvrteční generální stávka ve Španělsku, ke které se připojí zaměstnanci všech druhů dopravy včetně letecké, postihne zhruba 500 českých turistů. Odhadla to dnes Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Podle nejčernějších scénářů španělské vlády by mezinárodní letiště mohla garantovat zajištění letů ze zemí Evropské unie pouze z 20 procent, varovala asociace. Ve stejném režimu budou v zemi patrně fungovat i vysokorychlostní železnice, servis na vnitrostátních leteckých linkách bude zajištěn z deseti procent.

Podle tajemnice AČCKA Kateřiny Petříčkové se odhad vztahuje na české turisty, kteří během čtvrtka do Španělska poletí, nebo se ze země budou vracet. Ostatní druhy dopravy toto číslo nezahrnuje. V zemi zatím nezačala turistická sezona, proto se počty turistů z Česka pohybují jen v řádu stovek, dodala.

"Konkrétní informace o zrušených letech zatím nemáme," uvedla mluvčí pražského letiště Eva Krejčí. Podle ní letecké společnosti zpravidla rušení spojů oznamují nejdříve s jednodenním předstihem.

Generální stávku proti reformám a výdajovým škrtům nové pravicové vlády Mariana Rajoye ohlásily dva nejsilnější odborové svazy ve Španělsku. Odborářům se nelíbí především plánované změny na trhu práce, který se potýká s rekordní nezaměstnaností kolem 23 procent. Vláda minulý měsíc schválila uvolnění podmínek, za nichž mohou zaměstnavatelé propouštět pracovníky, nebo drastické snížení odstupného. Reforma prošla začátkem března parlamentem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK