Růst počtu pracovních míst není náhoda, hájí se Bílý dům

27.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. března (ČTK) - Růst počtu pracovních příležitostí, který Spojené státy registrují v posledních měsících, není žádná náhoda. Řekl to dnes předseda Rady ekonomických poradců prezidenta Baracka Obamy Alan Krueger. Postavil se tak proti kritice některých soukromých ekonomů, podle nichž ke zlepšení situace na tamním trhu práce přispělo lepší počasí spolu s metodickými změnami pro výpočet míry nezaměstnanosti.

"Někteří ekonomové až příliš rychle současný růst počtu pracovních příležitostí odmítají a označují za statistickou chiméru," řekl Krueger před Národním sdružením podnikových ekonomů (NABE). Takové hodnocení podle něj nelze akceptovat.

Někteří analytici na Wall Street poukazují na to, že počasí na mnoha místech USA bylo v posledních měsících příznivější, než v jiných letech. To by spolu s možnými problémy při sezonním přepočtu dat podle nich mohly být významné faktory, které vysvětlují citelný pokles míry nezaměstnanosti.

Krueger ale podotkl, že nižší nezaměstnanost je výsledkem pokračujícího zlepšování stavu ekonomiky. Hospodářské oživení se podle něj neomezuje na vybraná odvětví, ale má široký základ. Svědčí o tom prý i to, že zlepšení je znát i v oblastech, které v průběhu roku nebývají zasaženy chladnějším počasím.

Míra nezaměstnanosti v USA v únoru klesla na 8,3 procenta, zatímco ještě loni v létě činila 9,1 procenta. V pondělí před členy NABE hovořil také šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke, podle něhož může být za poklesem nezaměstnanosti i to, že část nezaměstnaných po určité době práci hledat přestane, a vypadne tudíž ze statistik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK