Americké akcie mírně zpevňují, narůstá ale nervozita

27.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. března (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování nepatrným růstem, během celého dopoledne se ale držely v těsné blízkosti předchozího závěru a několikrát spadly i do záporných hodnot. Analytici se domnívají, že pravděpodobnost pokračujícího růstu cen slábne, vzhledem k tomu, že trhy od konce loňského roku už výrazně zpevnily.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.244 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval jen minimální růst. Širší index S&P 500 měl zisk 0,1 procenta a nacházel se v blízkosti 1418 bodů, zatímco index Nasdaq Composite měl k dobru 0,2 procenta na 3129 bodů.

Hlavní indexy jsou teď na zhruba čtyřletých maximech, tedy na hodnotách, kde byly naposledy před finanční krizí. Nasdaq je dokonce nejvýše od konce roku 2000.

Akcie v pondělí zrychlily růst po komentáři šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho, který avizoval, že jeho instituce je připravena zachovat silně podpůrnou měnovou politiku, aby pomohla zrychlit hospodářský růst. Ten je podle šéfa Fedu nezbytný, pokud má nezaměstnanost klesat dosavadním tempem.

Neutrální dopady na ceny akcií měla zpráva, že ceny domů zůstaly v USA podle indexu S&P/Case-Shiller v lednu prakticky beze změn. To znamená, že setrvávají v blízkosti dlouhodobého dna. Náladu ale nepokazila ani zpráva, že spotřebitelská důvěra za březen klesla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK