Reuters: Regulátoři EU vyměří pokutu české skupině EPH

27.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. března (ČTK) - Regulátoři Evropské unie by měli ve středu vyměřit českému Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) pokutu za to, že před více než dvěma lety bránil antimonopolnímu vyšetřování. Vyplývá to podle agentury Reuters z dokumentu Evropské komise. Firma se k tomu odmítla vyjádřit.

Komise již v roce 2010 dospěla k závěru, že kroky EPH během třídenní kontroly z konce roku 2009 porušily povinnost podniku spolupracovat s regulátory a poskytnout jim příslušné dokumenty. Podnik podle komise během kontroly nezablokoval účet elektronické pošty, neotevřel zabezpečené e-maily a přesměroval příchozí elektronickou poštu.

Komise může za bránění antimonopolnímu vyšetřování vyměřit pokutu ve výši až jednoho procenta ročních tržeb podniku. Tržby EPH v roce 2010 činily 46 miliard korun. Jedno procento z této částky odpovídá 460 milionům korun.

EPH společně vlastní skupina PPF (40 procent), investiční banka J&T (40 procent) a Daniel Křetínský (20 procent). EPH vlastní či spoluvlastní například Plzeňskou energetiku, Pražskou teplárenskou, United Energy, Elektrárny Opatovice, německé doly Mibrag nebo polské doly Silesia.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK