Vláda znovu projedná zdanění hazardu a jednodušší vyvlastňování

28.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vláda dnes bude znovu jednat o návrhu zákona o provozování sázkových her. Podle návrhu budou provozovatelé místo dosavadních poplatků a odvodů platit daň ze sázkových her.

 

Ministerstvo financí navrhuje 20procentní sazbu daně u sázkových her z částky, o kterou úhrn všech vkladů v jednotlivých sázkových hrách převyšuje úhrn vyplacených výher. U her provozovaných prostřednictvím herních zařízení obsluhovaných přímo účastníkem hry bude navíc z každého zařízení hrazeno 55 Kč denně.

K povolovaným sázkovým hrám má náležet většina loterií a podobných her, včetně turnajů v karetních hrách. Ohlašované hry mají zahrnovat spotřebitelské sázkové hry a tomboly, u nichž úhrn výher přesahuje 100.000 Kč. Sázkové a herní společnosti s většinou návrhů nesouhlasí.

Kabinet bude mít na stole také novelu zákona o vyvlastnění, který má zjednodušit a zlevnit vyvlastňování například při výstavbě dopravní infrastruktury. Návrh mění způsob stanovení výše náhrady za vyvlastnění. Dosud měl vyvlastňovaný jistotu, že získá nejméně 420 korun za čtvereční metr. Nově by výše náhrady měla být stanovena podle skutečného stavu pozemku v době jeho ocenění pro vyvlastnění. Před přistoupením k vyvlastnění bude investor moci navrhnout vlastníkovi pozemku cenu až o 100 procent vyšší proti jeho aktuální hodnotě.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK