Gamesa může v USA postavit obří turbínu o výkonu pěti megawattů

28.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Richmond (USA) 28. března (ČTK) - Španělská společnost Gamesa Energy získala ve Spojených státech souhlas k výstavbě prototypu obří větrné turbíny o výkonu pět megawattů. Zařízení by mělo mít na výšku 146 metrů a stát bude u břehů státu Virginia. S dokončením projektu se podle agentury AP počítá koncem roku 2013.

Žádost firmy jednomyslně schválila státní komise pro využití mořských zdrojů. Souhlas ale ještě budou muset přiložit technické jednotky americké armády a vyjadřovat se k tomu bude i pobřežní stráž. Gamesa hodlá zařízení postavit v zálivu Chesapeake.

Prototyp obří větrné turbíny je prvním veřejným produktem, který vzejde z partnerství mezi Gamesou a společností Newport News Shipbuilding. Ta je součástí skupiny Huntington Ingalls Industries.

Zastánci pobřežní větrné energie tvrdí, že Virginia má pro realizaci projektu ideální podmínky. Námořní přístav a loděnice by měly zajistit, že oblast bude prosperovat a postupně tam vzniknou i tisíce nových pracovních příležitostí.

Energie, kterou bude větrná turbína vyrábět, se bude přenášet do státní rozvodné sítě. Využívat se bude k veřejným účelům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK