Brusel vyměřil čtyřem chemičkám pokutu 73 milionů eur za kartel

28.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. března (ČTK) - Evropská komise vyměřila čtyřem chemickým skupinám pokutu 73 milionů eur (asi 1,8 miliardy Kč) za kartelovou dohodu při výrobě chlornanu sodného. Ten se používá hlavně v papírenství. Uvedla dnes to agentura Reuters. Mezi pokutovanými jsou francouzské podniky Arkema France a Elf Aquitaine, trestu naopak uniknou skandinávské společnosti Akzo Nobel a EKA Chemicals. Kartelu se sice zúčastnily, ale vše úřadům samy nahlásily.

Nedovoleného kartelu se účastnily firmy EKA Chemicals, Akzo Nobel, Finnish Chemicals, Erikem Luxembourg, Arkema France, Elt Aquitaine, Aragonesas Industrias y Energía a společnost Uralita. Domlouvaly se na cenách a v letech 1994 až 2000 si mezi sebe dělily trh.

Beztrestnost firmám Akzo Nobel a EKA Chemicals umožňuje právní úprava, která chrání společnosti, pokud na kartel samy upozorní. Musí to ale učinit podle daných pravidel, důležité je, aby se tak stalo dříve, než regulační orgány začnou mít samy podezření. Podobnou ochranu firmám a jednotlivcům v takových případech poskytují i jiné země, včetně USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK