Výnosy nových italských dluhopisů klesly na nové minimum od února

29.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 29. března (ČTK) - Italská vláda dnes prodala nové dluhopisy se splatností za deset let s výnosem 5,24 procenta. To je nejlevnější úroveň od loňského srpna, kdy se začaly výnosy italských obligací prudce zvyšovat. V dnešní aukci pěti a desetiletých dluhopisů získala státní pokladna celkem osm miliard eur (198 miliard Kč), což bylo na horním konci stanoveného rozpětí, sdělilo ministerstvo financí.

Výsledky jsou dalším potvrzením snižování napětí v eurozóně po otřesech posledních dvou let spojených s šířící se dluhovou krizí. Hlavním faktorem zmírnění tlaků na trhu dluhopisů byly dvě úvěrové injekce Evropské centrální banky finančním ústavům v eurozóně v celkové sumě přes bilion eur.

Výnos emise desetiletých dluhopisů klesl z 5,5 procenta před měsícem a z 6,08 procenta v aukci z konce ledna. U emise pětiletých dluhopisů se výnos stabilizoval na zhruba 4,2 procenta. Celková poptávka investorů překročila nabídku v poměru 1,65:1.

Zmírnění napětí na evropském trhu dluhopisů se začalo projevovat od poloviny ledna díky tomu, že ECB na konci prosince poskytla komerčním bankám levné tříleté úvěry v sumě zhruba půl bilionu eur. Banky část z nich použily k nákupům státních dluhopisů zemí ohrožovaných dluhovou krizí jako Itálie a Španělsko. Totéž ECB zopakovala na konci února.

Na sekundárním trhu ale dnes italské dluhopisy oslabovaly a jejich výnosy rostly. Výnos desetiletých dluhopisů se zvýšil o 0,06 procentního bodu na 5,17 procenta. Vedle vybírání zisků z letošního růstu cen k tomu přispívá politické napětí, které vzniklo kvůli odporu levice a odborům proti plánu reforem trhu práce, který předložila vláda Maria Montiho.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK