Za zrušení povolení na automaty hrozí MF žaloba o desítky mld. Kč

29.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Pokud ministerstvo financí pod vlivem ombudsmana zruší vydaná povolení na interaktivní videoterminály, loterijní společnosti v arbitrážích zažalují stát o zmařené investice a ušlé zisky v řádu desítek miliard korun. ČTK o tom dnes informovalo Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů (SPELOS). MF nechce vyjádření sdružení komentovat.

Vláda před dvěma týdny uložila MF, aby změnilo správní praxi týkající se nezákonného rozhodování při povolování výherních automatů v obcích. Ministři tak vyřešili spor o hazard, jenž mezi sebou měli ombudsman Pavel Varvařovský a MF. Veřejnému ochránci práv se nelíbilo, že ministerstvo udělilo licence na provoz hazardních her i v obcích, které na svém území výherní automaty omezují obecní vyhláškou.

Nařízení vlády MF uložilo, aby v souladu s loterijním zákonem zahájilo s provozovateli hazardních her řízení o odnětí již uděleného povolení k provozu hracích automatů. "U videoterminálů povolených do 1. ledna 2012 se musí doložit narušení veřejného pořádku. U povolení po tomto datu není žádný problém, tam už to upravuje nový zákon," řekl ČTK mluvčí MF Ondřej Jakob.

"Je nepřípustné, aby v demokratické zemi stát prakticky ze dne na den zrušil to, co jednou povolil. Provozovatelům loterních zařízení nepřísluší pochybovat o správnosti rozhodnutí ministerských úředníků, kterým byla svěřena pravomoc. Nemohou proto předvídat, že jejich rozhodnutí mohou být špatná, a budou tudíž změněna, a na případné změny se tedy nemohli předem připravit. Provozovatelé na nesprávná ministerská rozhodnutí nemohou doplácet," uvedlo SPELOS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK