O podporu v nezaměstnanosti v USA žádá nejméně lidí za čtyři roky

29.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 29. března (ČTK) - Počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech pokračuje v poklesu a minulý týden po sezonním přepočtu klesl na zhruba 359.000. Podle tamního ministerstva práce se tak dostal nejníže za poslední čtyři roky. Statistika potvrzuje, že situace na trhu práce v USA se vytrvale zlepšuje, byť tempo oživení zůstává pozvolné.

Ve čtyřtýdenním průměru, který odbourává výkyvy z týdne na týden, a je tudíž považován za spolehlivější indikátor, počet žadatelů klesl na zhruba 365.000. Celkem je v USA asi 7,15 milionu lidí, kteří pobírají nějakou formu podpory v nezaměstnanosti.

Ministerstvo také zpřesnilo data za posledních pět let. Ukázalo se, že o podporu v nezaměstnanosti v minulých měsících ve skutečnosti žádalo více lidí, než se dosud uvádělo, na sestupném trendu počtu žadatelů se však nic nezměnilo.

V případě Spojených států a jejich trhu práce se za klíčovou hranici zpravidla považuje 400.000 žadatelů. Pokud je jich méně, signalizuje to, že situace na trhu práce už se zlepšuje. Jestliže se počet žadatelů sníží pod 375.000 a zůstane tam, pak to podle expertů znamená, že firmy přijímají dost nových pracovníků na to, aby se díky tomu snížila také míra nezaměstnanosti.

Od prosince do února zaměstnavatelé v průměru přijímali asi 245.000 lidí měsíčně. To je jeden z faktorů, které přispěly k tomu, že nezaměstnanost v únoru klesla až na 8,3 procenta. Dostala se tak nejníže za tři roky. Ještě loni v létě byla nad devíti procenty.

Ekonomové ale už dříve upozornili, že za poklesem míry nezaměstnanosti v USA patrně není jen lepší situace na trhu práce, ale i pokles počtu lidí, kteří práci hledají. Není totiž výjimkou, že lidé, kteří nemohou dlouho najít práci, nakonec hledat přestanou, a vypadnou tak ze statistik. Tím se sníží podíl uchazečů na počtu lidí, kteří tvoří pracovní sílu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK