Akcie v USA dopoledne dál klesaly, nejvíce banky

29.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. března (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, a ztrácely tak už třetím dnem po sobě. Největší pokles postihl banky. Nepomohla ani statistika z tamního trhu práce, která potvrdila jeho postupné zlepšování. Investoři si více všímali potíží eurozóny a hledali důvody, aby mohli pokračovat ve vybírání zisků. První čtvrtletí pro ně bylo velmi příznivé a zajistilo jim nejvyšší zisky za posledních 14 let.

Ve 12:00 newyorského času (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.052 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 0,6 procenta. Širší index S&P 500 oslaboval 0,9 procenta na 1393 bodů, index Nasdaq Composite byl níže o 1,1 procenta na 3072 bodech.

Čerstvá statistika z USA ukázala, že počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti klesl nejníže za poslední čtyři roky. Navzdory příznivému vývoji ale výsledek nenaplnil očekávání analytiků, kteří čekali ještě výraznější pokles. Mírným zklamáním byla i revize dat za předchozí měsíce, která ukázala, že bylo žadatelů o podporu o trochu víc.

"Ta statistika je důkazem, že zde nebude tak masivní oživení, jaké jsme očekávali," poznamenal šéf investiční společnosti Destination Wealth Management Michael Yoshikami. "Ekonomika roste a trh práce se uzdravuje, v obou případech ale příliš pomalu," dodal.

Výrazné ztráty dnes dopoledne postihly finanční sektor, jehož dílčí index oslaboval zhruba o 1,8 procenta. Nadprůměrný pokles vykazovaly akcie banky Wells Fargo, které spadly o 2,2 procenta, ve ztrátě ale bylo všech deset sektorů, k nimž jsou k dispozici oborové indexy. Akcie ale tento týden zatím nijak velké ztráty nemají, za což vděčí silnému pondělnímu růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK