GDF Suez nabízí šest miliard liber za zbytek International Power

29.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. března (ČTK) - Francouzská energetická společnost GDF Suez nabízí šest miliard liber (asi 176 miliard Kč) za zhruba 30procentní podíl v britské společnosti International Power. Zbylé akcie už GDF vlastní, převzetím podílu Francouzi chtějí obě firmy úzce integrovat a zajistit jim rychlejší růst.

GDF Suez nabízí za jednu akcii 390 pencí, což celou International Power oceňuje na 19,9 miliardy liber (skoro 584 miliard Kč). Nabízená cena pouze mírně převyšuje kurz z předchozího dne, akcie International Power se dnes ale přesto vydaly prudce vzhůru a dostaly se nad cenu, kterou nabízí firma z Francie.

Oznámený krok je podle analytiků smysluplný, protože management GDF Suez uvedl, že úplná fúze britskému podniku umožní rychleji se etablovat na mladých trzích s dynamickým růstem. International Power by rovněž měla mít snazší přístup ke kapitálovým zdrojům.

"Už dříve jsme zdůrazňovali, že pro GDF Suez bude dávat finanční smysl, když koupí buď jednu, nebo druhou součást, která se obchoduje na burze. tedy International Power, anebo Suez Environnement," řekl analytik Goldman Sachs Andrew Mead, jehož citovala agentura Reuters. "My se domníváme, že GDF Suez má dostatečně silnou bilanci na to, aby mohla oba podniky koupit za hotové," dodal.

GDF Suez přichází s nabídkou odkupu zbylých akcií International Power ve chvíli, kdy německé energetické skupiny E.ON a RWE oznámily, že v Británii už nehodlají stavět žádné nové jaderné elektrárny. Je tedy otázkou, jak to ovlivní plány britské vlády, která s výstavbou nových atomových elektráren počítá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK