Ministři financí eurozóny budou jednat o posílení eurovalu

30.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ministři financí zemí eurozóny dnes budou na neformální schůzce v Kodani jednat mimo jiné o zvýšení kapacity takzvaného eurovalu, tedy finanční rezervy určené pro země, které se dostanou do potíží. Předpokládá se, že záchranné fondy budou mít k dispozici kolem 800 miliard eur, vyloučena ale není ani vyšší částka. Nejčastěji se hovoří asi o 940 miliardách eur.

 

Zdroje agentury Reuters ve čtvrtek s odkazem na dokument připravený pro jednání ministrů uvedly, že ministři schválí návrh zvýšit kapacitu Evropského fondu finanční stability (EFSF) a Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) na 700 miliard eur. K dispozici by ale navíc mělo být 240 miliard eur pro případ nutnosti, ale pouze na přechodnou dobu.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble v předvečer schůzky řekl, že k zajištění dostatečné ochrany by mělo stačit 800 miliard eur. Peníze by pak měly mít možnost čerpat jen ty země, které výměnou za finanční pomoc slíbí reformy. Schäuble tak nepřímo odmítl požadavky, aby souhrnná kapacita obou fondů činila až bilion eur.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK