Americké akcie ve čtvrtek uzavřely smíšeně, euro kleslo

30.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. března (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek uzavřely smíšeně. Všem indexům se ke konci obchodování podařilo smazat většinu předchozích ztrát a Dow Jones dokonce skončil s mírným ziskem, protože investoři měnili pozice před koncem čtvrtletí. Výraznější ztráty zaznamenaly finanční společnosti.

Index Dow Jones ve čtvrtek stoupl o 19,61 bodu, tedy 0,15 procenta, na 13.145,82 bodu. Širší index Standard Poor's 500 klesl o 2,26 bodu, neboli 0,16 procenta, na 1403,28 bodu. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 9,6 bodu, čili 0,31 procenta, na 3095,36 bodu.

Index finančních společnostní, jehož výkon silně ovlivňuje výhled vývoje ekonomického růstu, oslabil o jedno procento. Akcie Wells Fargo ztratily 1,5 procenta. Naopak akcie společnosti Coca-Cola posílily o 1,6 procenta. Akcie prodejce elektroniky Best Buy po zprávě o slabším prodeji oslabily o sedm procent.

Index S&P 500 zaznamenal ztráty třetí den v řadě, za celý měsíc však již vzrostl o 2,8 procenta a od počátku roku o 12 procent. To je zatím jeho nejlepší začátek roku od roku 1998 a nejlepší čtvrtletí od třetího čtvrtletí 2009.

Nejnovější statistika z USA ukázala, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti byl minulý týden nejnižší za čtyři roky, zaostal však za očekáváním analytiků. Údaj za předchozí týden pak byl revidován směrem vzhůru. Podle analytiků to může znamenat, že trh práce začíná stagnovat.

Konečná zpráva ministerstva obchodu o vývoji hrubého domácího produktu za poslední loňské čtvrtletí ukázala, že příjmy amerických domácností rostly rychleji, než se čekalo. To by mohlo podpořit výdaje spotřebitelů a celou ekonomiku na počátku letošního roku.

Euro ve čtvrtek kleslo vůči dolaru i jenu, protože investoři čekají na dnešní prezentaci španělského rozpočtu a výsledky zasedání ministrů financí eurozóny, kteří budou jednat o rozšíření záchranných fondů. Japonský jen naopak roste kvůli zvýšenému zájmu od domácích firem před koncem fiskálního roku.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,3294 USD a k jenu kleslo o 0,6 procenta na 109,60 JPY. Vůči dolaru jen stoupl o půl procenta na 82,45 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK