ČSÚ: Ceny pohonných hmot dále zdražily na nové rekordy

30.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ceny pohonných hmot se v uplynulém týdnu zvýšily na nová maxima. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. V porovnání s předchozím týdnem nafta zdražila o šest haléřů na průměrných 37,24 koruny za litr. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 vzrostla o 31 haléřů na 37,26 koruny za litr.

 

Bezolovnatý benzin Special 91 podražil o 38 haléřů na 37,17 Kč/l. Cena plynu LPG se v porovnání s předchozím týdnem zvýšila o osm haléřů na 18,46 Kč za litr.

Ceny pohonných hmot sleduje i společnost CCS, podle jejíchž pondělních údajů Natural 95 v minulém týdnu zdražil o 33 haléřů na 37,21 koruny za litr a cena nafty se zvedla o 12 haléřů na 36,93 Kč/l.

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum zdražení souvisí s růstem cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu a zvýšením distribučních marží. "Mírného posílení se dočkala koruna. Růst cen u čerpacích stanic by se měl v průběhu tohoto týdne zastavit. Očekáváme stagnaci či mírné zlevnění," uvedl Čermák.

Výrazný pokles cen pohonných hmot ale analytici v příštích týdnech nečekají. "Zvyšující se poptávka, lepší počasí, vývoj měnových kurzů a geopolitická rizika v kombinaci s vysokým zdaněním posílají znatelné zlevnění pohonných hmot do říše snů," uvedl Jan Lener ze společnosti Broker Consulting.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK