Dcera ECM čelí kvůli dluhu vůči exportní bance insolvenci

30.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Městský soud v Praze dnes vyhlásil insolvenční řízení se společností ECM China Investments, dceřinou firmou developera ECM Real Estate Investments (ECM). Dceřiná společnost dluží České exportní bance 242,3 milionu korun. ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku. Samotná ECM se nachází od loňského roku kvůli dluhům v úpadku.

Insolvenční návrh na sebe podala samotná ECM China Investments. "V průběhu podnikatelské činnosti se dlužník dostal do situace, kdy není schopen uhradit své peněžité závazky a je předlužen. V současné době má dlužník dva věřitele, přičemž souhrn jeho závazků převyšuje hodnotu jeho majetku," stojí v insolvenčním prohlášení, pod kterým jsou podepsaní manažeři ECM Milan Janků a Antonín Jakubše.

Celkové závazky ECM China Investments činí 244,2 milionu korun. Kromě České exportní banky dluží firma ještě 1,8 milionu korun mateřské ECM. Hodnota majetku firmy činí 32,6 milionu korun.

ECM drží aktuálně prostřednictvím dceřiné firmy se sídlem v Hongkongu podíl v nákupním centru ECMall v Pekingu. Spoluvlastníkem je čínská společnost Nordevo. Aktuálně jde o jednu z nejlukrativnějších nemovitostí zadlužené ECM. Insolvenčnímu řízení už ale firma čelí také v Hongkongu.

ECM se nachází v úpadku od loňského roku. Soud dal nedávno firmě šanci na reorganizaci. Věřitelé přihlásili v insolvenčním řízení s ECM pohledávky za 9,5 miliardy korun. Insolvenční správce Ivo Hala z toho ale uznal jen pohledávky za 2,2 miliardy korun.

V Česku je ECM známá hlavně výstavbou výškových budov v Praze na Pankráci. Hlavním akcionářem firmy je podle posledních dostupných údajů zakladatel společnosti Janků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK