Fekterová: Eurozóna dohodla navýšení eurovalu na 800 miliard eur

30.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kodaň 30. března (ČTK) - Ministři financí eurozóny se dohodli na zvýšení kapacity záchranných fondů takzvaného eurovalu na zhruba 800 miliard eur (19,8 bilionu Kč). Na dnešní schůzce ministrů v Kodani to řekla rakouská ministryně Maria Fekterová a agentuře Reuters to potvrdily i některé další zdroje.

Dohodnutá suma je na úrovni očekávání, mluvilo se ale i o vyšších částkách, nejčastěji o 940 miliardách eur. Sumu 800 miliard eur označil v předvečer schůzky za zcela dostatečnou německý ministr financí Wolfgang Schäuble, který tak odmítl požadavky, aby souhrnná kapacita obou fondů činila až bilion eur.

Z dohodnuté celkové částky bude mít eurozóna k nové pomoci zemím, které upadnou do dluhové krize, asi 500 miliard eur nových peněz, které budou v takzvaném Evropském stabilizačním mechanismu (ESM). K tomu se připojuje 200 miliard eur, které už slíbil půjčit dočasný Evropský fond finanční stability (EFSF), a dalších asi 100 miliard eur, poskytnutých v prvních záchranných úvěrech.

Fekterová uvedla, že 240 miliard eur, které zůstaly v EFSF, bude k dispozici do poloviny příštího roku. Dodala ale, že tyto peníze budou dostupné až poté, co členské země navrší ESM na slíbený objem 500 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK