Vrchlabí uvolní Škodě Auto další pozemky pro rozšíření závodu

30.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Město Vrchlabí se chystá uvolnit automobilce Škoda Auto další parcely pro případnou stavbu nových výrobních hal. Celkem by automobilka měla mít k dispozici asi 3,4 hektaru pozemků, na nichž by mohla vybudovat další haly k nyní budované továrně na výrobu převodovek. ČTK to řekl vrchlabský starosta Jan Sobotka (sdružení Zvon). Podle Škody Auto, která do převodovek ve Vrchlabí aktuálně investuje 5,9 miliardy korun, zatím rozhodnutí o další výstavbě nepadlo.

 

Škoda však má podle starosty o další pozemky zájem a údajně se plánují další tři etapy výstavby. "Snažíme se pro automobilku co nejrychleji připravit další území, aby výroba převodovek zaměstnala co nejvíce lidí a v závodu po možném ukončení montáže vozů neklesla zaměstnanost," uvedl Sobotka. Závod má nyní asi 1000 zaměstnanců a pro výrobu převodovky se podle starosty zatím počítá asi s 600 lidmi.

Výroba automatických převodovek DQ 200 má začít na konci roku, plánovaná kapacita je 1000 převodovek za den. "Nyní se navíc jedná o možném navýšení výrobní kapacity až na 1500 převodovek. Časová realizace tohoto navýšení je však stále otevřená a závisí na budoucí potřebě převodovek," uvedl k možnému rozšíření výroby mluvčí automobilky Jozef Baláž.

Ve Vrchlabí se nyní montují vozy Roomster a Octavia. Podle Baláže o možném pokračování montáže aut v dalším období zatím nebylo rozhodnuto. Podnik podle něj chce ve Vrchlabí udržet co největší počet pracovních míst a všem zaměstnancům garantuje zajištění pracovního místa ve společnosti.

Na největší části parcel, které má automobilka získat, stojí městský fotbalový stadion se zázemím. Menší část pozemků chystaných pro Škodu Auto tvoří areál bývalé plynárny a už vykoupená parcela s rodinným domkem.

Rozvoj průmyslové zóny Škody Auto ve Vrchlabí má i velkou veřejnou finační podporu, která by podle Sobotky měla dosáhnout asi 700 milionů Kč. Hlavní část z toho, asi 550 milionů korun, má dát vláda. "Očekáváme, že definitivní schválení podpory vláda učiní v dubnu," řekl Sobotka. Další peníze do zóny mají dát hlavně město a kraje Královéhradecký a Liberecký, které podpoří opravy svých silnic v lokalitě zóny.

Téměř polovina veřejné podpory by měla jít právě do oprav krajských a státních silnic. Například se počítá s opravou značně zdevastované silnice z Horek u Staré Paky přes Studenec do Dolní Branné. Další významné sumy půjdou do přípravy lokality závodu, například výkupů pozemků, demolic, terénních úprav, výstavby protipovodňového kanálu z Vápenického potoka do Labe. Hlavní objem stavebních prací by se měl odehrát v roce 2013.

Město by také v rámci veřejné podpory mělo od státu získat peníze na stavbu nového fotbalového stadionu s dopravním napojením v lokalitě Vejsplachy. Odhad nákladů na stadion je kolem 90 milionů korun a pokud by šlo vše hladce, mohl by se začít stavět v létě 2013. "Automobilce jsme již poskytli tréninkové hřiště, kde nyní stojí nová tovární hala. Nový stadion je pro město prioritou," řekl Sobotka. Odhadl, že město ze svého rozpočtu do projektu zóny postupně dá kolem 50 milionů korun.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK