Bendl požádal ÚOHS o prošetření růstu cen vajec

30.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Ministr zemědělství Petr Bendl požádal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o prošetření strmého růstu spotřebitelských cen vajec, sdělil dnes ČTK mluvčí ministerstva Jan Žáček. Vejce od začátku letošního roku zdražila i o více než sto procent poté, co jejich produkce v EU letos klesla, protože začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích.

"27. března adresoval ministr Bendl dopis předsedovi ÚOHS, v němž ho požádal o prošetření výše cen vajec v obchodních řetězcích v souvislosti se strmým nárůstem jejich spotřebitelských cen," uvedl Žáček. Bendl minulý týden v Bruselu po jednání se svými kolegy z ostatních států EU uvedl, že obchodní řetězce trochu spor o dovoz vajec z nepovolených klecí zneužily.

Obchodníci se přou se zemědělci o to, kdo na prudkém růst cen vajec víc vydělal. Zatímco podle zemědělců někteří obchodníci zneužili paniky v souvislosti s nedostatkem vajec na trhu a neúměrně zvýšili své marže, tak obchodní řetězce oponují, že hlavním důvodem nebývalého růstu cen vajec jsou vyšší nákupní ceny.

Prezident Agrární komory Jan Veleba na začátku března novinářům řekl, že velkochovatelé nosnic dostávají za jedno vejce maximálně 3,50 koruny, a spravedlivá cena v obchodě by podle něj proto neměla rozhodně překročit pět korun. V některých obchodech se však vejce prodávají i za sedm korun za kus. Podle Veleby je přitom u vajec přidaná hodnota obchodníka minimální. "Vejce obchodníkovi někdo přiveze, obchodník to složí z kamionu a ze skladu to ještěrkou rozveze do obchodu," řekl.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) Zdeněk Juračka minulý týden uvedl, že obchodníci nyní nakupují vejce za více než čtyři koruny, výrobní cena se ještě nedávno pohybovala kolem jedné koruny.

Zemědělci a obchodníci jsou ovšem zajedno, že cena vajec na tuzemském trhu po Velikonocích zřejmě klesne. Češi kvůli výraznému zdražení začali vejce ve velkém nakupovat v sousedním Německu, kde vyjdou výrazně levněji. Například německý řetězec diskontních supermarketů Netto omezil v některých svých obchodech na východě Německa prodej vajec na osobu kvůli jejich skupování Čechy.

V Česku se podle Veleby loni vyprodukovalo kolem dvou miliard vajec, z toho takřka 800 milionů stále připadá na domácí chovy. Celková tuzemská spotřeba dosahovala přibližně 2,6 miliardy vajec. Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmové produkce vajec letos klesla v celé EU. Kvůli rekonstrukci chovů pokrývali tuzemští chovatelé na začátku roku pouze 60 procent spotřeby vajec v ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK