Spotřebitelské výdaje v USA v únoru výrazně stouply

30.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 30. března (ČTK) - Spotřebitelské výdaje ve Spojených státech v únoru stouply o 0,8 procenta. Zaznamenaly tak nejprudší tempo růstu za posledních sedm měsíců. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo obchodu. Údaje podle agentury Reuters naznačují, že hospodářský růst v prvním čtvrtletí možná nezpomalil tak výrazně, jak ekonomové předpokládali.

"Osobní výdaje byly silnější, než se očekávalo, což je velmi povzbudivé. Nárůst výdajů je úzce spojený s lepšími údaji o zaměstnanosti," uvedl analytik Boris Schlossberg ze společnosti GFT.

Analytici očekávali, že výdaje vykážou za únor nárůst o 0,6 procenta. Ministerstvo dnes rovněž opravilo lednové tempo růstu výdajů na 0,4 procenta z původně ohlášených 0,2 procenta. Osobní příjmy se v únoru zvýšily pouze o 0,2 procenta, ačkoli analytici počítali s nárůstem o 0,4 procenta.

Spotřebitelské výdaje se na ekonomické aktivitě Spojených států podílejí zhruba 70 procenty. Analytici podle agentury AP předpokládají, že hospodářský růst v USA v letošním prvním čtvrtletí zpomalí na dvě procenta ze tří procent v posledním čtvrtletí loňského roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK