Reuters: Těžba ropného kartelu OPEC je nejvyšší od října 2008

30.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. března (ČTK) - Těžba ropy v členských státech Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v březnu vyšplhala na nejvyšší úroveň od října 2008, protože pokles dodávek z Íránu byl kompenzován pokračujícím obnovováním produkce v Libyi a vyššími dodávkami z Iráku. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters mezi zdroji z ropných společností, představiteli OPEC a analytiky.

Celková těžba všech 12 členů OPEC se podle průzkumu tento měsíc zvýšila na 31,26 milionu barelů denně z únorových 31,16 milionu barelů denně. Nejvýraznější nárůst produkce zaznamenala opět Libye, kde se těžba zotavuje poté, co ji prakticky zastavilo povstání, které svrhlo režim Muammara Kaddáfího.

Výrazný nárůst zaznamenala rovněž produkce v Iráku, a to díky oživení exportu po únorových výpadcích souvisejících s počasím. Dodávky ropy z Íránu však klesly v důsledku napětí kolem jaderného programu země.

Na dovoz íránské ropy už uvalily sankce Spojené státy. Evropská unie zavedla embargo na íránskou ropu s platností od 1. července, evropské ropné koncerny jako Total nebo Royal Dutch Shell už ale íránskou ropu kupovat přestaly nebo její nákupy výrazně omezují.

Obavy ohledně dodávek z Íránu vedly v uplynulých měsících k výraznému nárůstu cen ropy. Představitelé francouzské vlády tento týden oznámili, že Francie jedná se Spojenými státy a Británií o možném uvolnění ropy ze strategických zásob s cílem snížit ceny této suroviny, jejichž vysoká úroveň ohrožuje ekonomiku.

Americký ministr financí Timothy Geithner tento týden uvedl, že Spojené státy jednají s významnými vývozci ropy o zvýšení produkce suroviny, aby se omezily dopady sankcí vůči Íránu na ropný trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK