Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 1,5 pct na 973,1 bodu

30.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu opět mírně klesly. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přišel o 1,5 procenta na 973,1 bodu. Nejvíce zlevnily akcie Erste Group, naopak nejvíce si polepšily cenné papíry technologické firmy KIT Digital. V předchozím týdnu akcie ztratily 0,6 procenta.

"Poslední březnový týden přinesl poměrně rozkolísané obchodování s očekáváním na summit ministrů financí eurozóny a EU ohledně předpokládané změny objemu záchranných prostředků ve fondech ESM a EFSF. Ministři ještě v pátek podali trhům kompromisní řešení. Vedle opětovného soustředění na dění v Evropě kolem záchranných fondů investoři sledovali projevy centrálních bankéřů v USA," popsal náladu na trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla KIT Digital s růstem o 22,4 procenta na 142 Kč. Firma korigovala silné propady z minulého týdne, kdy cena akcie reagovala na změnu v managementu. Pozitivní korekce následovala po spekulacích o potenciálním prodeji společnosti.

Naopak nejvíce klesajícím titulem byla Erste Group, která ztratila šest procent na 427 Kč. Negativní reakce následovala po zprávě o možném zvýšení bankovních daní na Slovensku po změně tamní vlády. Náladu investorů ohledně evropských bank negativně ovlivnilo i snížení ratingu několika portugalských bank od agentury Moody's.

"Očekáváme, že příští týden se pozornost investorů konečně odkloní od politických událostí a plně se začne soustředit na makroekonomická data," odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK