EK: Commerzbank může zavřít svou hypoteční součást Eurohypo

30.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Frankfurt 30. března (ČTK) - Německý finanční ústav Commerzbank nyní může zavřít svou hypoteční součást Eurohypo, není nutné ji prodávat. Rozhodla o tom dnes Evropská komise, jejíž stanovisko bylo nutné, protože Commerzbank za finanční krize obdržela státní pomoc. V takovém případě kroky banky podléhají omezením, aby nebyla v eurozóně narušena hospodářská soutěž.

Commerzbank si připravila plán restrukturalizace, který se váže právě na poskytnutí státní pomoci. Proti restrukturalizaci nemá Brusel námitky a v souladu s evropským právem je podle komise i záměr Eurohypo zavřít. Úkolem EK je mimo jiné pečovat v eurozóně o spravedlivé tržní prostředí.

"Utlumení aktivit Eurohypo v bilanci Commerzbank je spolu s prodloužením zákazu akvizic adekvátní náhradou za pozbytí banky Eurohypo," řekl komisař EU pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Jednou z podmínek schválení plánu restrukturalizace totiž bylo, že banka až do konce března 2014 nesmí provést žádnou akvizici.

Komise bance původně nařídila, aby Eurohypo do roku 2014 prodala. Jedině tak je prý možné akceptovat, že Commerzbank obdržela za finanční krize od německé vlády pomoc 18 miliard eur. Otřesy na finančních trzích a krize na trhu financování nemovitostí ale způsobily, že druhá největší banka v Německu nedokázala najít pro ztrátovou Eurohypo žádného kupce.

Eurohypo vznikla zhruba před deseti lety jako výsledek fúze hypotečních odnoží Deutsche Bank, Commerzbank a Dresdner Bank. Commerzbank v roce 2005 podíly svých rivalů za 4,56 miliardy eur skoupila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK