Japonské akcie zpevnily, pomohla statistika z Číny

02.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. dubna (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden růstem, o který se zasloužila relativně příznivá statistika z Číny. Tamní ekonomika totiž navzdory zpomalení nadále vykazuje svižný růst, díky čemuž polevují obavy z citelného zpomalení globální ekonomiky. Na devizových trzích ze stejného důvodu zpevnil australský dolar.

Hlavní index Nikkei 225 přidal 26,31 bodu a den uzavřel vyšší o 0,26 procenta na 10.109,87 bodu. Přerušil tak třídenní sérii poklesu, během níž jen v pátek odepsal 0,7 procenta. Vzpruhou pro trh byly tentokrát i nákupy ze strany domácích investorů. Širší index Topix vzrostl o 0,20 procenta na 856,05 bodu.

Čína o víkendu oznámila, že aktivita v jejím průmyslu v březnu čtvrtým měsícem vzrostla. Index nákupních manažerů vystoupil na 53,1 bodu, v únoru byl na 51 bodech. K růstu přispělo oživení v automobilovém sektoru, tabákovém průmyslu a v elektronickém odvětví. Nová čísla oznámila Čínská federace logistiky a nákupu.

Finanční ústav HSBC nicméně uvedl, že objem výroby v čínských továrnách v březnu pokračoval v poklesu, a to už pátým měsícem v řadě. Čínská centrální banka by tudíž měla mít více důvodů k tomu, aby sáhla k dalšímu uvolnění měnové politiky. Index nákupních manažerů podle HSBC se snížil na 48,3 z únorových 49,6 bodu.

Na devizových trzích se zvyšoval zájem o takzvané komoditní měny, což je například australský dolar. Jeho kurz citlivě reaguje na statistická data z Číny, neboť Austrálie patří k hlavním producentům přírodních zdrojů, jichž je Čína klíčovým spotřebitelem. Série dat z Číny naznačuje, že země by se měla vyhnout takzvanému tvrdému přistání své ekonomiky.

Australský dolar k americkému zpevnil o 0,5 procenta na 1,0400 USD, vůči japonskému jenu pak australský dolar vystoupil na 86,44 JPY. Americký dolar k jenu přidal 0,4 procenta na 83,16 JPY, kurz eura vůči jenu zpevnil o 0,3 procenta na 110,94 JPY. Dolar k euru zůstal bez větších změn na 1,3339 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK