Koruna díky pozitivní náladě ve světě posiluje k euru i dolaru

02.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Česká měna v úvodu týdne těží z pozitivní nálady na hlavních akciových trzích a posiluje k evropské i americké měně. Kolem 10:30 získala proti pátku vůči euru 14 haléřů na 24,73 Kč/EUR a k dolaru si polepšila o 19 haléřů na 18,49 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Koruna hned v úvodu obchodování rychle maže ztráty, které nabrala na konci minulého týdne. Posiluje také forint, zatímco zlotý je víceméně stabilní," uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance.

V regionu zajímavé výsledky přinesly indexy nákupních manažerů (PMI). Podle Vlka je paradoxně nejhorší polský PMI, který se jen nepatrně zlepšil na 50,1 bodu. Vedle toho český index překonal očekávání růstem na 52,1 bodu, a maďarský dokonce na 56,8 bodu. Kromě těchto dobrých čísel mohou středoevropské měny těžit rovněž z pozitivní nálady na hlavních akciových trzích a eurodolaru, poznamenal Vlk.

Dolar k euru oslabuje, kolem 10:30 byl kurz na 1,3369 USD/EUR. PMI v eurozóně podle Vlka žádný impulz nepřinesl, finální údaje jen potvrdily, co bylo zveřejněno předběžně, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK