Coty nabízí za převzetí kosmetické firmy Avon deset miliard USD

02.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. dubna (ČTK) - Kosmetická společnost Coty Inc. nabídla za převzetí přímého prodejce kosmetiky Avon Products Inc. deset miliard USD (186,2 miliardy Kč). Vedení Avonu však nabídku odmítá, protože ji považuje za příliš nízkou.

Coty dnes uvedla, že nabídla za jednu akcii Avonu 23,25 dolaru, což představuje ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií zisk 20 procent. Na Avon se Coty obrátila již v březnu, protože se však Coty nepodařilo přimět vedení Avonu k zahájení jednání o převzetí, rozhodla se společnost vyjít se svojí nabídkou na veřejnost, neplánuje však nepřátelské převzetí. Akcie Avonu reagovaly na zprávu růstem o téměř pětinu.

"Nechápeme, jak neochota vaší správní rady jednat o návrhu může být v nejlepším zájmu akcionářů Avonu," uvedl šéf správní rady Coty Bart Becht v dopise pro ředitelku Avonu Andreu Jungovou. Coty dodala, že je ochotná zvýšit nabídku, pokud Avon zpřístupní své účetnictví a dokáže, že jeho hodnota je vyšší. Coty plánuje, že nová firma vzniklá spojením by se jmenovala Avon-Coty a prostřednictvím přímého prodeje by nabízela i produkty firmy Coty.

Avon nyní hledá nového generálního ředitele, který by nahradil Jungovou. Ta je v čele firmy od roku 1999. Avon se již delší dobu potýká s poklesem prodeje i počtu prodejců ve Spojených státech. Akcie společnosti za poslední rok a půl klesly o téměř 50 procent. Tržní kapitalizace firmy je nyní zhruba osm miliard USD. V červnu 2004, kdy byly akcie Avonu na vrcholu, tržní kapitalizace společnosti činila 21,8 miliardy USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Firma Coty je největším světovým výrobcem parfémů, mezi její značky patří parfémy slavných osobností včetně Beyoncé a Lady Gaga. Firma vznikla v roce 1904 a vlastní ji německá holdingová firma Joh. A. Benckiser. V loňském fiskálním roce tržby firmy činily 4,1 miliardy USD a po celém světě má více než 12.000 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK