Nápor úřady kvůli daním nezaznamenaly, fronty byly sporadické

02.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Finanční úřady dnes, kdy končí termín pro podání daňového přiznání, výrazný nápor lidí na svých přepážkách nezaznamenaly. Fronty na úřadech se tvořily jen nárazově. Situace je podle úředníků mnohem lepší než před několika lety. Daňová správa očekává letos od fyzických osob zhruba 1,8 milionu přiznání, tedy přibližně stejně jako loni.

Podle informací z jednotlivých úřadů odevzdalo do dneška daňové přiznání zhruba 80 procent daňových poplatníků, zbytek odevzdá přiznání poštou nebo elektronicky. Navíc v případě využití služeb daňového poradce lze podání podat do 2. července. Podle odhadů odborníků využívá daňového poradce pět až šest procent fyzických osob podávajících daňové přiznání.

Pokud dnes lidé přiznání nepodají, mají možnost jej bez pokuty odevzdat do úterý 10. dubna. Poté mu finanční úřad může uložit sankci minimálně 500 korun a maximálně pět procent ze stanovené daně.

Lidé za menší nebo žádné fronty vděčí podle ředitelky ústeckého finančního ředitelství Jany Janouškové i sami sobě. "Častěji odevzdávají přiznání v předstihu a nenechávají to na poslední chvíli. Zároveň jsme personálně posílili oblast příjmu přiznání, takže by mělo být vše bez problémů," řekla.

V Praze se fronty tvořily nárazově, například před Finančním úřadem pro Prahu 2 ve Štěpánské ulici. Ovšem kolem 11:00 byl úřad podle zjištění ČTK téměř prázdný. Fronty se tvořily sporadicky podle mluvčí pražského finančního ředitelství Miroslavy Bardonkové například i v Praze 6. "Klienty jsme ale schopni obsloužit do deseti minut. V případě většího náporu jsme připraveni zprovoznit i provizorní sběrná místa," uvedla.

Tři desítky lidí postávaly dnes kolem 8:00 před Finančním úřadem Brno I. "Fronty se ale před koncem termínu pro podání daňových přiznání tvoří stále méně a méně. Není s tím už takový problém, jako v minulosti. Samozřejmě, že jsou i opozdilci, ale mnozí si již zvykli na to, že stanovené termíny se musí dodržovat," řekl ČTK mluvčí brněnského finančního úřadu Jan Odvářka.

V Jihočeském kraji se na finančních úřadech tvořily fronty sporadicky. Podle mluvčí Jany Králové byli všichni klienti do deseti minut odbaveni. "Máme kolem 80 procent přiznání, což je v tuto dobu dlouhodobý standard," řekla ČTK. Elektronicky podává přiznání minimum lidí, v řádech procent.

Daňové přiznání nemělo v Plzni podáno ještě 20 až 30 procent lidí, podle mluvčí plzeňského finančního úřadu Jitky Ježkové to ale neznamená, že všichni musejí přijít dnes na úřad. "Přiznání mohou ještě poslat poštou nebo elektronicky," řekla.

Ani na pobočkách České pošty poslední možnost poslat daňové přiznání výrazné zvýšení provozu nezpůsobilo. Na hlavní poště v Jindřišské ulici v Praze byly odpoledne čekací doby do deseti minut. Pošta bude mít do dnešní půlnoci na hlavní pobočce otevřené všechny přepážky, pošta Brno 2 bude mít otevřeno rovněž do 24:00 a zároveň bude posílená na pět přepážek. Podobně posílila otevřené přepážky i Ostrava 1, uvedla mluvčí Marta Selicharová.

Češi mají i letos k dispozici více způsobů jak podat daňové přiznání. Mohou formulář zaslat poštou, donést na finanční úřad nebo podat přes internet. V případě zaslání poštou musí být zásilka označena razítkem pošty nejpozději 2. dubna. Peníze by ovšem měl obdržet finanční úřad do stanoveného termínu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK