Merkelová:Německo zrychluje schvalování nových energetických sítí

03.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německo zrychluje schvalovací řízení pro výstavbu a modernizaci své energetické soustavy. Na tiskové konferenci po jednání s premiérem Petrem Nečasem v Praze to dnes řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Německo tím chce podle ní vyřešit problémy s náhlými přesuny energie ze svých obnovitelných zdrojů do Česka.

 

"Máme schválený zákon, v rámci kterého lze přeskočit určité kroky, takže schvalovací proces se zrychluje. Výrazně jsme také pokročili při schvalování zejména v rámci severoněmecké sítě," uvedla Merkelová. Upozornila, že stavba nových sítí a jejich modernizace závisí také na soukromých investorech.

Provozovatel tuzemské přenosové soustavy ČEPS opakovaně upozorňuje, že náhlé přenosy energie z Německa ohrožují stabilitu české sítě. Problémy způsobují především větrné elektrárny na severu země. Německá kancléřka nicméně uvítala, že Česko nehodlá na hranicích stavět transformátory, které by přenos energie blokovaly.

Podle Nečase bude ČR také investovat do posílení své sítě. Zdůraznil, že cílem české vlády není oddělování sítí, ale integrace evropských energetických trhů.

Merkelová také uvedla, že Německo respektuje rozhodnutí České republiky provozovat jaderné elektrárny. "Shodli jsme se, že prověrky evropských jaderných elektráren musí probíhat transparentně," uvedla.

Nečas poznamenal, že Česko je ve věci jaderných elektráren připraveno sdílet veškeré potřebné informace. "Je v našem zájmu pokračovat maximálně transparentně. Jde nám o bezpečnost všech našich občanů... a chceme přesvědčit i naše sousedy, že dbáme i na jejich zájmy a bezpečnost," dodal premiér.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK