Pražská burza se během dopoledne vrátila k poklesu

05.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. dubna (ČTK) - Pražská burza dnes otevřela růstem, během dopoledne se ale vrátila do červených čísel. Hlavní index PX kolem 11:00 oslaboval o 0,61 procenta na 939,9 bodu. Dolů ho táhly akcie Erste Bank, ztrácela i energetická společnost ČEZ, těžební NWR či pojišťovna VIG. Developer Orco naopak přidal více než čtyři procenta, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Podle Pavola Mokoše z Patria Direct je dnešek chudý na firemní data, což se projevuje v nízké aktivitě investorů. "Během dopoledne může určitý rozruch přinést aukce francouzských vládních dluhopisů a odpoledne pak americké týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti," poznamenal.

V Praze si z velkých emisí dopoledne vedly nejhůře opět cenné papíry Erste Bank, když dopoledne odepsaly 2,16 procenta na 393,80 Kč. Zlevnil i ČEZ, jeho akcie se dopoledne obchodovaly o 0,40 procenta níže na 791,60 Kč. Komerční banka naopak přidala 0,25 procent na 3578 Kč a cenné papíry telekomunikačního operátora Telefónica ČR stagnovaly kolem středečních hodnot na 379,30 Kč.

Téměř procento a půl odepsala síť autobazarů AAA Auto, zhruba procento pak akcie pojišťovny VIG, sázkové společnosti Fortuna či těžební NWR.

O 4,19 procenta na 92,76 Kč si polepšily cenné papíry Orka, přes procento na 137,18 Kč přidaly akcie technologické společnosti KIT digital.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:00 uzavřeny transakce za více než 181 milionů korun. Mizivé jsou obchody s akciemi AAA Auto, Orka, tabákové společnosti Philip Morris a petrochemického holdingu Unipetrol.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK