Volvo Car hodlá v příštích letech investovat 11 miliard dolarů

05.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 5. dubna (ČTK) - Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Car hodlá v příštích několika letech investovat 11 miliard dolarů (přes 200 miliard Kč) do výrobních aktivit a vývoje nových produktů. Uvedl to dnes mluvčí společnosti.

Německý list Wirtschaftswoche informoval, že tuto částku plánuje do společnosti Volvo Car investovat její majitel, čínská firma Geely. Mluvčí však uvedl, že peníze na investice budou pocházet přímo od firmy Volvo Car. "Není to Geely, kdo investuje 11 miliard dolarů," řekl.

Automobilka Volvo Car v loňském roce zvýšila prodej o pětinu na 449.255 vozů. To představuje nejlepší výsledek od roku 2007. Společnost v listopadu uvedla, že hodlá do roku 2020 vytvořit více než 10.000 nových pracovních míst, a to zejména v Číně. Firma předpokládá, že její prodej se do té doby vyšplhá na 800.000 vozů ročně.

Čínská Geely předloni koupila Volvo Car od americké společnosti Ford Motor za 1,5 miliardy dolarů (přes 28 miliard Kč). Volvo je na tom nyní lépe než švédský konkurent Saab, kterého předloni převzala nizozemská společnost Swedish Automobile od americké General Motors.

Saab loni v dubnu zastavil výrobu, protože jeho dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům. V prosinci pak vyhlásil švédský soud bankrot Saabu. Nucení správci však obdrželi několik nabídek na záchranu podniku od švédských i mezinárodních investorů. Předchozí dohoda o převzetí Saabu čínskými investory zkrachovala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK