Reuters: Dodávky íránské ropy do Řecka se zastavily

05.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubaj 5. dubna (ČTK) - Dodávky íránské ropy do Řecka se tento měsíc zastavily. Írán tak přišel o jednoho z nejvěrnějších evropských zákazníků, zatímco Řecko si musí hledat nové dodavatele. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Íránská státní televize uvedla, že Írán zastavil prodej ropy řeckým společnostem Hellenic Petroleum a Motor Oil Hellas, které mají údajně zpoždění při placení. Zdroj z firmy Hellenic, jež je největší řeckou rafinerií, tvrdí, že společnost zastavila nákupy íránské ropy, protože za ni kvůli sankcím na Írán není schopna platit.

Írán čelí řadě ekonomických sankcí ze strany západních zemí kvůli svému jadernému programu. Od července začne platit úplné embargo Evropské unie na dovoz íránské ropy. Evropské rafinerie již nyní hledají alternativní dodavatele a upozorňují na bankovní problémy při platbách za íránskou ropu. "Problémem jsou platby," řekl zdroj z rafinerie Motor Oil Hellas. "Banky v EU tyto platby neuskutečňují," dodal.

Mezinárodní bankovní síť SWIFT, která je klíčová pro finanční transakce a obchod s ropou, minulý měsíc v rámci sankcí přerušila vztahy s íránskými bankami zprostředkovávajícími prodej íránské ropy do zahraničí.

Řecko dosud bylo na dodávkách ropy z Íránu silně závislé. V některých měsících loňského roku se tyto dodávky na celkovém dovozu ropy do Řecka podílely více než polovinou. Řecko se nyní potýká s dluhovou krizí. Řada dodavatelů ropy omezila prodeje do Řecka kvůli obavám z platební neschopnosti země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK