Akcie na pražské burze o procento oslabily

05.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. dubna (ČTK) - Pražská burza dnes oslabila, hlavní index PX ztratil 1,12 procenta na 935,1 bodu. Na poklesu se podílely hlavně Erste Bank, ČEZ a těžební NWR. Nedařilo se ani Telefónice, z menších titulů Fortuně, vyplývá z výsledků burzy.

Většina pražských zástupců podle Pavola Mokoše z Patria Direct kopírovala vývoj západoevropského regionu, který táhly dolů obnovené obavy o osud Španělska.

Hlavním tahounem poklesu byly akcie Erste, které oslabily o bezmála tři procenta na 391 korun a podle Mokoše se vrátily na hodnoty ze začátku letošního roku. Komerční banka stagnovala na 3570 Kč, postrádala však výraznější likviditu.

Telefónica 02 přišla o procento na 375 korun a těžební NWR ztratila přes 2,5 procenta na 126 korun. ČEZ odepsal jedno a čtvrt procenta na 785 korun. "Akcie ČEZu začaly výrazněji ztrácet během odpolední části seance a to po zprávách o možném budoucím snížení dividendy z důvodu nákladů spojených s dostavbou Temelína," uvedl Mokoš.

Ztrácela i sázková Fortuna, odepsala přes dvě procenta na 96,50 Kč.

Nejvyšší zisky si dnes naopak připsaly akcie tabákové Philip Morris. Obchodování končily silnější o 0,75 procenta na 11.750 korunách.

Miroslav Adamkovič z Komerční banky upozornil, že v pátek bude většina západních trhů kvůli velikonočním svátkům uzavřena. "V Praze tak můžeme očekávat velmi nízké objemy obchodů," poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK