MMF: Recese by mohla ohrozit splnění cíle rozpočtu Portugalska

05.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 5. dubna (ČTK) - Hlubší recese by mohla ohrozit splnění rozpočtového cíle Portugalska na letošní rok. A pokud ekonomika klesne více, než se čeká, nemusela by být honba za jeho splněním pro Portugalsko nejlepší politikou. Jeho splnění je však zatím možné. Uvedl to ve své hodnotící zprávě Mezinárodní měnový fond. Současně pochválil Portugalsko, že se mu daří plnit sliby, které dal věřitelům výměnou za získání finanční pomoci 78 miliard eur (1,9 bilionu Kč).

MMF ve zprávě zpracované inspektory organizace po poslední kontrole naznačil obavy z oslabování vnější poptávky a nadměrného dopadu úsporných opatření na ekonomiku. Potvrdil však nedávná slova inspektorů Evropské komise, že pomoc pro Portugalsko je dostatečná a zemi považuje za schopnou vrátit se na trhy v roce 2013, jak záchranný program počítá.

Podle fondu hlavním rizikem pro Portugalsko ekonomiku je to, že by recese mohla být hlubší, než se čeká. Důvodem je mírná recese v eurozóně, kam Portugalsko vyváží většinu svého zboží.

MMF rovněž pochválil pokrok ve strukturálních reformách. Mezi nimi zvláště změny na trhu práce, který je nyní více flexibilní. Problémem je však stále konkurenceschopnost země.

Portugalsko je nyní v nejhorší recesi od 70. let minulého století. Vláda a věřitelé čekají, že letos ekonomika klesne o 3,3 procenta. Příští rok ji čeká růst o 0,3 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK