Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 4,3 procenta na 928 bodů

06.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu popáté za sebou klesly. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přišel o 4,3 procenta na 927,5 bodu. Nejvíce opět zlevnily akcie Erste Group, naopak nejvíce si polepšily cenné papíry výrobce cigaret Philip Morris. V předchozím týdnu akcie ztratily 1,5 procenta.

"První dubnový týden byl ve znamení vybírání zisků, a to hlavně díky zápisu z posledního jednání americké centrální banky Fed, které dle komentářů naznačuje menší ochotu provádět další kolo kvantitativního uvolňování. Právě případné neuskutečnění či oddálení další měnové injekce v USA trhy přimělo k vybírání zisků," popsal náladu na trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byl Philip Morris ČR, který přidal 0,9 procenta na 11.700 Kč. Podle Vaníčka je patrné, že tato akcie prokazuje svoji defenzivní pozici s tím, jak se blíží rozhodný den pro dividendu.

Naopak nejvíce klesajícím titulem byla Erste Group, která ztratila 10,7 procenta na 381,30 Kč. Růst výnosů španělských a italských státních dluhopisů opětovně navrací do hry evropskou dluhovou krizi, která se negativně projevuje především u bankovních titulů. Ani Erste Bank není této náladě ušetřena, dodal Vaníček.

"Vedle začátku výsledkové sezony, která by mohla být brána jako potenciálně pozitivní moment, bude alespoň ze začátku týdne převažovat spíše lehce nepříznivá pachuť ze slabých dat z americké nezaměstnanosti. Ta výrazně zaostala za očekáváním a při pátečním zavření amerických trhů se ještě neprojevila na tržní reakci," uvedl analytik. Sledovat se podle něj bude rovněž vývoj na dluhopisovém trhu, kde rostoucí výnosy na španělských a italských dluhopisech vnášejí na trh další nejistotu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK