Japonské akcie výrazně oslabily, dolů je poslala statistika z USA

09.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. dubna (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden silným propadem, jehož hlavní příčinou byla horší statistika z amerického trhu práce. Kvůli ní se na trh vrátily obavy, zda je tempo hospodářského oživení v USA dost silné na to, aby ospravedlnilo silný růst cen akcií z posledních měsíců. Na devizových trzích oslaboval dolar, který se k ostatním světovým měnám dostal na zhruba měsíční minimum.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 142,19 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 1,47 procenta na hodnotě 9546,26 bodu. Zaznamenal tak pátý pokles v řadě a je nejníže od poloviny února. Podobně širší index Topix oslabil o 1,46 procenta na 813,69 bodu.

Americké ministerstvo práce v pátek oznámilo, že zaměstnavatelé v březnu vytvořili asi 121.000 pracovních příležitostí. To je výrazně méně, než počítali analytici. Míra nezaměstnanosti se sice nepatrně snížila, to ale v kontextu dlouhodobé nezaměstnanosti nemá velkou vypovídající hodnotu, protože část nezaměstnaných už vypadla ze statistik.

Horší data z amerického trhu práce nicméně podporují názor, že by tamní centrální banka (Fed) mohla přistoupit k dalšímu uvolnění měnové politiky. Na řadu by tak mohlo teoreticky přijít už třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování, při němž Fed nakupuje vybraná aktiva, převážně státní dluhopisy.

Na devizových trzích ze stejného důvodu klesal dolar, protože pokud by se Fed rozhodl přistoupit k novým podpůrným opatřením, pravděpodobně by to znamenalo další znehodnocení měny.

Dolar k japonskému jenu spadl až na 81,19 JPY, což byla nejnižší hodnota od začátku března. Později se ustálil na 81,43 JPY, a proti pátečnímu kurzu v New Yorku tak ztrácel 0,2 procenta. Euro k jenu odepsalo 0,4 procenta na 106,41 JPY a během dne spadlo až na 106,17 JPY. Vůči dolaru se kurz eura snížil o 0,2 procenta na 1,3066 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK