Piloti Iberie stávkují, zrušeno bylo na 150 letů

09.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 9. dubna (ČTK) - Piloti španělské letecké společnosti Iberia dnes stávkují, zrušeno kvůli tomu muselo být na 150 letů. Pilotům se nelíbí plán jejich zaměstnavatele zahájit provoz nízkonákladové dceřiné společnosti Iberia Express, s jejíž pomocí chce firma bojovat s levnější konkurencí. Případné dopady dnešní stávky na spojení s Českou republikou ČTK zjišťuje.

Dnešní stávka je první z plánovaných 30. Konat se mají vždy v pondělí a pátek, a to až do 20. července. Iberia patří do skupiny International Airlines Group.

Iberia minulý týden požádala soud, aby pilotům stávku zakázal a aby znemožnil stávkovat i dalším příslušníkům palubního personálu. Podnik také chtěl, aby mu soud přiznal kompenzaci za 12 dnů stávek, které se konaly mezi loňským prosincem a letošním březnem. V březnu se zdálo, že piloti od stávek upustí, následná vyjednávání ale skončila krachem.

Odborová organizace pilotů SEPLA tvrdí, že nízkonákladová součást Iberia Express ohrožuje pracovní místa v Iberii i pracovní podmínky současných zaměstnanců. Management se ale hájí tím, že chystaný krok je nutný, pokud má podnik vytvářet vyšší zisk.

Iberia odhaduje, že stávka pilotů ji přijde asi na tři miliony eur (asi 73,9 milionu Kč) denně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK