Nezaměstnanost na jižní Moravě v březnu klesla na 10,1 procenta

10.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. dubna (ČTK) - Nezaměstnanost na jižní Moravě v březnu klesla o 0,2 procentního bodu na 10,1 procenta. Bez práce bylo 62.798 lidí, což je oproti únoru asi o 1500 méně. Mírně stoupl počet volných míst na 3085. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

V ČR patří území Jihomoravského kraje stále k oblastem s nadprůměrnou úrovní nezaměstnanosti. Zatímco na celkové pracovní síle v ČR se Jihomoravský kraj podílí necelými 11 procenty, na celkové nezaměstnanosti dosahuje nyní jeho podíl hodnoty 12,3 procenta. Ze čtrnácti krajů ČR jen ve čtyřech je nyní míra nezaměstnanosti vyšší než v Jihomoravském.

Třetinu z 3085 volných pracovních míst evidují pracoviště Úřadu práce v Brně. Na jedno volné místo připadlo v Jihomoravském kraji v březnu v průměru 20,9 nezaměstnaných, což je hodnota výrazně převyšující celostátní průměr, který činí 13,2.

Rozdíly mezi jednotlivými okresy kraje jsou značné. Velmi vysokých hodnot dosahují dlouhodobě okresy Hodonín, Blansko a Břeclav, kde je více než 25 uchazečů na jedno místo. Nejnižší úroveň nezaměstnanosti je dlouhodobě v obou brněnských okresech a na Vyškovsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK