Nezaměstnanost na Vysočině v březnu klesla na 9,6 procenta

10.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 10. dubna (ČTK) - Nezaměstnanost na Vysočině se v březnu snížila o půl procentního bodu na 9,6 procenta. Počty lidí v evidenci úřadu práce během minulého měsíce klesly o 1452 na 25.377 osob. Nezaměstnanost se v kraji zmírnila po čtyřech měsících růstu. Podle dnes zveřejněných údajů ministerstva práce a sociálních věcí se zlepšení týkalo všech pěti okresů Vysočiny.

Největší pokles nezaměstnanosti, shodně o osm desetin procentního bodu, vykázaly Třebíčsko a Havlíčkobrodsko. Na Jihlavsku byl zaznamenán pokles o šest desetin procentního bodu a na Žďársku o čtyři desetiny. Na Pelhřimovsku se počty lidí bez práce snížily jen o dvě desetiny procentního bodu. Tento okres má ale dlouhodobě nejmenší nezaměstnanost v kraji. Na konci března si tam hledalo práci necelých 2500 lidí, ve srovnání s hospodářsky nejslabším Třebíčskem jich byla třetina.

Při porovnání s březnem 2011 je nyní nezaměstnanost na Vysočině nižší o šest desetin procentního bodu. Počet lidí hledajících nové místo byl na konci letošního března v meziročně nižší zhruba o 2000.

Nabídka volných pracovních míst se na Vysočině v posledních měsících příliš nemění. Úřad práce jich nyní v celém kraji eviduje 992.

V ČR se v březnu nezaměstnanost snížila na 8,9 procenta oproti únorovým 9,2 procenta. Počty uchazečů o práci se snížily v 75 okresech, vzrostly jen ve dvou pražských okresech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK