Sony více než zdvojnásobila odhad ztráty za loňský rok

10.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. dubna (ČTK) - Japonský výrobce elektroniky Sony Corp. více než zdvojnásobil odhad ztráty za loňský fiskální rok. Firma dnes oznámila, že za rok do konce března 2012 čeká rekordní ztrátu 520 miliard jenů (121,1 miliardy Kč), v únoru počítala se ztrátou 220 miliard jenů. Vyšší ztrátu způsobí hlavně dodatečné daňové výdaje. Firma však současně v prohlášení potvrdila, že v letošním roce počítá s návratem k provoznímu zisku.

Sony tak vykáže ztrátu již čtvrtým rokem za sebou. Firma se potýká se slabým prodejem televizorů, silným jenem a na hospodaření mělo loni dopad i přerušení výroby kvůli povodním v Thajsku. V letošním fiskálním roce ale očekává provozní zisk 180 miliard jenů. Za loňský rok odhaduje provozní ztrátu na 95 miliard jenů.

Firma bude muset za čtvrté čtvrtletí loňského fiskálního roku zaúčtovat dodatečné daňové výdaje 300 miliard jenů. Důvodem je přecenění daňové úlevy v USA, která pravděpodobně nebude kvůli ztrátovému hospodaření několik let za sebou využita, napsaly agentury AP a Reuters.

Japonský list Nikkei v pondělí uvedl, že Sony sníží počet zaměstnanců o 10.000, to je kolem šesti procent globální pracovní síly. Důvodem je podle listu ztrátové hospodaření. Zhruba poloviny zaměstnanců se chce zbavit prodejem majetku. Propouštění má být oznámeno ve čtvrtek a bude již třetím velkým snižováním počtu zaměstnanců ve firmě od roku 2005, dodal dnes list Financial Times. Sony však zprávu zatím nepotvrdila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK