Inflace je podle analytiků u vrcholu, zásah ČNB prý nehrozí

10.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Inflace v březnu se podle analytiků oslovených ČTK zřejmě přiblížila letošnímu vrcholu a od druhé poloviny roku by měla klesat. Inflace je nyní nejvyšší od listopadu 2008, ale růst cen není pro ekonomiku nebezpečím, takže ČNB nemusí zvažovat růst úrokových sazeb. Průměrná inflace za celý letošní rok by měla být kolem tří procent, odhadují ekonomové.

 

Růst spotřebitelských cen v březnu meziročně zrychlil na 3,8 procenta z únorových 3,7 procenta. V porovnání s předchozím měsícem ceny vzrostly o 0,2 procenta. Ceny rostly mimo jiné vlivem výrazného zdražování vajec.

"Březnová inflace může bezpochyby dostat přízvisko vaječná. Téměř dvoutřetinový nárůst ceny vajec během měsíce přidal k inflaci hned téměř 0,2 procentního bodu. Domníváme se, že inflace se již přiblížila svému vrcholu a tudíž čtyřprocentní úroveň zůstane zřejmě nepokořena," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Podle něj není důvod, aby ČNB hýbala se sazbami až do příštího roku.

"Celkový vývoj spotřebitelských cen by neměl pro ČNB představovat zásadní problém. Inflace se sice nachází výrazně nad jejím inflačním cílem, nicméně pouze kvůli jednorázovým faktorům, které jsou mimo kontrolu měnové politiky centrální banky," dodal analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Po loňském růstu cen o 1,9 procenta by letos měla průměrná inflace činit 3,4 procenta a příští rok klesnout na 1,6 procenta, dodal.

Analytik Raiffeisenbank Václav Franče čeká letos průměrnou míru inflace tři procenta. "Celkově dle našeho názoru nepředstavuje březnový údaj o inflaci impulz pro ČNB ke zvýšení sazeb, která by měla držet sazby beze změny přes horizont roku 2012," dodal.

Zatímco celková inflace ve spotřebitelských cenách šplhá vzhůru a vzdaluje se dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB, jádrová inflace, která odráží situaci domácí poptávky, podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka stále klesá. "Vzhledem k tomu, že její hodnota činí -1,3 procenta, měli bychom správně mluvit o deflaci," upozornil.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK