Koruna po Velikonocích mírně slabší k euru i dolaru

10.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Koruna dnes dopoledne mírně oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 11:00 se k euru obchodovala proti pátku slabší o šest haléřů na 24,79 Kč/EUR. K dolaru byla slabší o tři haléře na 18,93 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

 

Koruna po velikonočních svátcích začala s minimálními změnami. "Postupně se ale vliv vyšší averze k riziku na hlavních trzích projevil a česká měna k euru dál slábne," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Na dnes zveřejněná čísla o březnové inflaci a nezaměstnanosti kurz koruny téměř nereagoval. ČSÚ dnes oznámil, že spotřebitelské ceny v březnu meziročně vzrostly o 3,8 procenta, míra nezaměstnanosti podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí klesla na 8,9 procenta. "Data z české ekonomiky byla opět příznivá - nezaměstnanost klesla výrazněji, než se čekalo, inflace nestoupla tolik, jak se trh obával. Žádnou velkou reakci ale nesledujeme. Důležitější téma je nyní politika, neboť právě dnes se má rozhodnout o pokračování vlády, jejíž pád by zřejmě dolehl i na korunu," konstatoval Vlk.

Koaliční politici dnes po poledni povedou rozhodující jednání o osudu vlády. Vyvolaly ji Věci veřejné, které hrozí odchodem svých ministrů z kabinetu. Občanští demokraté a TOP 09 podmiňují pokračování vlády dohodou o opatřeních ke snížení rozpočtových schodků. V opačném případě budou pro předčasné volby, pro něž se vyslovily i opoziční ČSSD a KSČM.

Na finančních i akciových trzích dnes převažuje efekt averze k riziku, který tlačí dolů euro i akcie. Podle Vlka se nyní kurz pohybuje na 1,3090 USD/EUR.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK