Vláda projedná návrhy na změnu rozpočtových pravidel

10.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. dubna (ČTK) - Správu veřejných financí by měla zlepšit novela zákona o rozpočtových pravidlech, kterou se má na středečním zasedání zabývat vláda. Cílem normy je úprava sestavování a fungování rozpočtu jako součásti integrovaného informačního systému státní pokladny. Zavedení nových pravidel si vyžádá ze státního rozpočtu 950 milionů korun, vyplývá z materiálu na internetových stránkách vlády.

Nově zákon upravuje podřízení účtů některých právnických osob souhrnnému účtu státní pokladny, který je veden v České národní bance. Všechny účty v ČNB by tak měl vést Pozemkový fond České republiky, státní fondy, příspěvkové organizace. Povinně by měly vést účet pro příjem dotací u ČNB územní samosprávné celky, dobrovolné svazky obcí, regionální rady regionů soudržnosti, veřejné výzkumné instituce, veřejné vysoké školy a Správa železniční dopravní cesty.

Nově novela zavádí omezení, kdy může každá organizační složka státu mít pouze jeden příjmový rozpočtový a jeden výdajový rozpočtový účet. Ministerstvo financí však kvůli složité vnitřní organizační struktuře může povolit výjimku. Dosud mohly mít jednotlivé státní instituce a ministerstva více rozpočtových účtů.

Novela zákona upravuje také sestavování rozpočtu Poslanecké sněmovny, Senátu, Kanceláře prezidenta republiky, Ústavního soudu, Nejvyššího kontrolního úřadu a Kanceláře veřejného ochránce práv. Zákon mění také sestavování státního rozpočtu a čerpání peněz při rozpočtovém provizoriu.

Se zařazením některých účtů do systému státní pokladny nesouhlasí kraje. "S Českou národní bankou trvá rozpor ohledně ověřování veškerých hotovostních operací, operací platebních karet a účtování cen za poskytnuté platební služby Českou národní bankou," píše se v materiálu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK