Březnová inflace byla vyšší, než očekávala ČNB

10.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Březnová inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky 0,5 procentního bodu vyšší. Odchylku způsobil stejně jako v předchozích měsících vyšší růst cen potravin, nyní především vajec. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Meziroční míra inflace v ČR v březnu zrychlila růst na 3,8 procenta.

 

Dále k vyšší než odhadované inflaci přispěly podle ČNB dopady změn daní, které odrážejí změnu spotřebního koše z počátku ledna tohoto roku. Vyšší byl v březnu též meziroční růst regulovaných cen a cen pohonných hmot.

Zveřejněná data představují podle Holuba krátkodobě riziko vyšší inflace proti prognóze ČNB, a to především kvůli vývoji cen potravin. "V nich se od začátku roku projevily dopady změny DPH ve větší míře, než ČNB předpokládala, a ve stejném směru na ně působily i další nákladové vlivy," uvedl Holub.

Jádrová inflace, tzv. korigovaná inflace bez pohonných hmot, však zůstává v záporných hodnotách, a potvrzuje tak celkové vyznění prognózy. Ta pro většinu tohoto roku předpokládá celkovou inflaci mírně nad třemi procenty. V roce 2013 se však sníží inflace pod cíl ČNB, tedy pod dvě procenta, dodal Holub.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK