Španělské banky možná budou potřebovat posílit kapitál

10.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 10. dubna (ČTK) - Španělské banky možná budou potřebovat posílit kapitál, pokud se stav ekonomiky ještě zhorší. Řekl to šéf tamní centrální banky Miguel Ángel Fernández Ordóňez. Po jeho slovech se na trhu znovu objevily spekulace, že některé španělské banky už nynější recesi nemusejí přežít.

Finanční ústavy ve Španělsku tvrdě doplatily na kolaps realitního trhu, který je zasáhl v roce 2008. Od loňska, kdy se prohloubila dluhová krize v eurozóně, se stav bank ještě zhoršil. Situaci nyní zhoršuje celkový růst objemu nesplácených úvěrů v dalších sektorech ekonomiky.

Potíží Španělska si všímají investoři, kteří se zbavují dluhopisů tamní vlády. Růst výnosů, které se pohybují inverzně k cenám, hodně přispívá k nervozitě na trzích. Obchodníci mají obavy, aby Madrid nebyl nucen žádat o finanční pomoc stejně jako například Řecko nebo Portugalsko.

Španělská vláda opakovaně odmítá, že by země byla v tak špatné situaci, že by musela žádat o zahraniční pomoc. Premiér Mariano Rajoy ale uvedl, že ve zdravotnictví a ve školství se ještě bude muset škrtat. Madrid má totiž cíl srazit deficit tak, jak požaduje Evropská unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK