Sněmovní výbor chce od MZe "zvýšenou pozornost" vůči Lesům ČR

11.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. dubna (ČTK) - Poslanci ze sněmovního zemědělského výboru dnes vyzvali ministerstvo zemědělství, aby věnovalo "zvýšenou pozornost" řešení závěrů z kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) v Lesích ČR a pravidelně je o tom informovalo. Výbor se zabýval kontrolním závěrem NKÚ z prověrky hospodaření státních lesů, který v hospodaření firmy našel řadu nedostatků a také konstatoval porušení zákona. Generální ředitel firmy Svatopluk Sýkora naopak prohlásil, že Lesy postupovaly v souladu se zákonem a nechybovaly. Ve funkci nicméně končí správní ředitel Lesů ČR Pavel Škvára.

Kontroloři zjistili například porušení zákona u dvou veřejných zakázek. Nelíbilo se jim ani nakládání firmy s volnými penězi a za nevýhodné pro stát shledali výměny lesních pozemků v případě Radějovské obory.

"Podle našeho názoru v tom kontrolním závěru ani v jednom bodu Lesy ČR neporušily zákon, ani nejednaly jako 'neřádný hospodář'," řekl Sýkora ČTK.

Vedení Lesů ČR ovšem dozná změn. Mluvčí firmy Zbyněk Boublík dnes ČTK potvrdil informace serveru Aktuálně.cz, že po vzájemné dohodě opustí 13. dubna svou funkci správní ředitel Lesů ČR Pavel Škvára, kterého média označují za blízkého spolupracovníka ministra zemědělství Petra Bendla (ODS). Škvára ze své funkce dohlížel nad majetkem státních lesů od loňského prosince, důvody jeho odchodu nechtěl Boublík komentovat. "Nástupce zatím nebyl vybrán," dodal.

Firemní hospodaření dnes kritizovali hlavně poslanci vládních VV. Například místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV), která už kvůli chybám v hospodaření LČR podala trestní oznámení, prohlásila, že v běžné firmě by podobná pochybení už vedla k vyvození personální zodpovědnosti. Jako příklad špatného hospodaření uvedla služby právníka, který za jeden den práce naúčtoval podniku 160.000 korun.

Její stranický kolega Miroslav Petráň také řekl, že kdyby se něco podobného stalo v soukromém sektoru, byly by důsledky naprosto katastrofální. Sýkorovi vytkl například, že jako generální ředitel státního podniku působil současně jako místopředseda představenstva soukromé firmy, která měla podle NKÚ některé shodné předměty podnikání. Sýkora se hájil tím, že toto své angažmá nahlásil již při svém jmenování tehdejšímu ministru zemědělství Petru Gandalovičovi (ODS) i vedení firmy. Řekl také, že má k dispozici právní analýzu, podle níž zákon neporušil. NKÚ ale konstatoval, že zákon o státním podniku takovýto souběh funkcí neumožňuje.

Hospodaření LČR se zastal místopředseda výboru Jiří Papež (ODS). O některých pochybeních prohlásil, že je nedůstojné, aby se jimi NKÚ zabýval. Jak například řekl, je malicherné, aby se NKÚ zabýval způsobem, jak si generální ředitel najal svého řidiče. NKÚ totiž vytkl, že si Sýkora najal řidiče na základě mandátní smlouvy, která je ale určena k jiným činnostem, než je řízení osobního motorového vozidla.

Někdejší dlouholetý ředitel LČR a nynější poslanec za TOP 09 Jiří Oliva vytkl Sýkorovi prodeje majetku nebo investici za 630 milionů korun do informačního systému. Podle Olivy se už nyní zpracovává analýza za 20 milionů korun, která má prý potvrdit potřebu pořízení nového systému. "Tam se opravdu těžko věří tomu, že všechno probíhá za všech hospodářských a zejména morálních aspektů," podotkl.

Předseda výboru Pavol Lukša řekl na adresu NKÚ, že mu nepřipadá příhodné, aby úřad komentoval svůj kontrolní závěr dřív, než ho zveřejní na svých webových stránkách. Také Sýkorovi se nelíbilo, že se kontrolní závěr NKÚ objevil v médiích předtím, než ho úřad oficiálně zveřejnil. Označil to za velmi nestandardní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK