Soud zablokoval předání údajů o účtech Credit Suisse do USA

11.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 11. dubna (ČTK) - Nejvyšší švýcarský soud rozhodl, že Švýcarsko nesmí předat detailní informace o účtech klientů banky Credit Suisse daňovým úřadům ve Spojených státech. Rozhodnutí soudu může zkomplikovat vyřešení dlouholetého sporu mezi oběma zeměmi, ve kterém USA obvinily Švýcarsko, že kryje daňové úniky bohatých Američanů. Proti rozhodnutí soudu není odvolání, píše agentura Reuters.

Švýcarský Federální soud upřesnil, že místní úřady nesmí vydat informace o klientech Credit Suisse americkému daňového úřadu, protože jeho žádost vychází pouze z podezření z daňových útoků a neobsahuje jména majitelů účtů.

Na rozdíl od většiny zemí Švýcarsko rozlišuje mezi daňovým podvodem, který je nelegální, a daňovým únikem, který není. Podle nové dohody, kterou ještě musí ratifikovat Spojené státy, však již bude Švýcarsko pomáhat úřadům v USA v případě daňových podvodů i úniků.

Jedenáct švýcarských bank, včetně Credit Suisse a Julius Baer, je nyní v USA vyšetřováno kvůli pomoci americkým občanům, kteří jsou podezřelí, že se snažili vyhýbat placení daní. Švýcarsko usiluje o to, aby USA ustoupily od vyšetřování výměnou za pokutu a předání jmen amerických klientů švýcarských bank do USA. Snaží se také o uzavření dohody, která by ochránila zbývajících více než 300 bank před trestním stíháním v USA.

Švýcarská banka UBS byla v roce 2009 donucena zaplatit pokutu a předat do USA jména 4500 klientů. Soud však rozhodl, že dohoda je porušením švýcarského bankovního tajemství, a vláda se tak musela obrátit na parlament, aby jí pomohl dohodu prosadit. S cílem předejít opakování podobné situace parlament schválil v únoru plán, který umožní americkým úřadům požadovat informace pouze při podezření z daňových podvodů bez dodání určitých jmen a čísel účtů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK