Stát umožní rychlejší výstavbu energetické infrastruktury

11.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. dubna (ČTK) - Při výstavbě elektrické přenosové soustavy by povolovací řízení měla být výrazně zkrácena a zjednodušena. Vyplývá to z analýzy schvalovacích procesů pro energetické stavby, kterou dnes přijala vláda. O rozhodnutí kabinetu ČTK informoval zdroj obeznámený s jednáním vlády.

Výstavba by se měla vyrovnat tempu budování nových obnovitelných zdrojů. "Když se za jeden rok postaví nový zdroj, ale výstavba přenosové soustavy potrvá 13 let, nastává komplikovaná situace," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba nedávno na energetickém fóru.

Ministerstvo navrhlo například při povolovacím procesu přesunout některé pravomoci z obcí a krajů na národní úroveň. Existuje také možnost sloučení územního řízení s procesem posouzení vlivů na životní prostředí.

Dalším návrhem je stanovit časový limit pro územní a stavební řízení na 12 měsíců. V některých případech by měl stát dle materiálu využít možnosti vyvlastnění. Často se stává, že majitel pozemku nesouhlasí s projektem, který pak nemůže být realizován.

Českou energetickou síť v příštích 12 letech čekají investice za 63 miliard korun. Soustavu je nutné posílit kvůli náhlým přenosům energie z německých obnovitelných zdrojů, investice do sítě si ale vyžádají také tuzemské obnovitelné zdroje. Posílení soustavy bude v příštích letech nutné také kvůli dostavbě Jaderné elektrárny Temelín.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK